Начало На преден план Фрапе с вино представят в Института по лозарство и винарство в Плевен
4905
Икономика

Фрапе с вино представят в Института по лозарство и винарство в Плевен

Фрапе с вино ще бъде представено и дегустирано днес в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен.То ще е сред акцентите в т.нар. открит ден, посветен тази година на червения винен сорт „Гъмза“.

| 28 Август 2025, 07:15 ч.
Фрапе с вино представят в Института по лозарство и винарство в Плевен
Фрапе с вино представят в Института по лозарство и винарство в Плевен
Снимка © БТА

Фрапе с вино ще бъде представено и дегустирано днес в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен. То ще е сред акцентите в т.нар. открит ден, посветен тази година на червения винен сорт „Гъмза“. Това каза в интервю директорът на ИЛВ инж. Емил Цветанов. 

Сдружение „Самаряни“ и Районният център по трансфузионна хематоло

От групата на „Алианс за права и свободи“ (АПС) дадоха оценка на

Общинските съветници във Велики Преслав одобриха докладна за проблемите и дей

Движението по пътя Варна – Езерево, в района на с. Казашко е възстанове

Традиционното изложение „Родопика експо“ в пешеходната зона на См

Във фрапето има мляко, но вместо кафе се добавя специална емулсия от вино, фибри и протеини. Тя е разработка на Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии в София, допълни инж. Цветанов. Ще може да се опита фрапе от "Гъмза", от "Пелин" и от още два сорта бяло и червено вино.

Инж. Цветанов подчерта, че фрапето може да бъде консумирано от всеки, тъй като в емулсията, с която то се приготвя, с изключение на тази от "Гъмза", има обезалкохолено вино.

Дори и при фрапето от емулсия с "Гъмза" количеството алкохол е доста малко. За една чаша от тази нетрадиционна напитка са нужни около 10 мл емулсия, в която около десет процента е виното, което е с 13 процента алкохол, т.е. то е далече дори от подправка, така че няма никакъв проблем, допълни ижн. Цветанов.

Той добави, че идеята е тази емулсия да се разработи като продукт, който да се продава и предлага в заведения. 

Откритият ден е част от програмата на третото издание на фестивала на виното и фермерските деликатеси "Тайм фор уайн" (Time for wine). Той ще започне с лекции за сорта "Гъмза".

Общинският съвет в Ябланица прие на днешното си заседание нова Наредба №4 за

Полицаи спасиха домашни животни от горяща къща в бургаския квартал "Банево",

Датите и събитията в културния и спортния календари на община Ивайловград ще

Избрахме тази година този сорт, защото е типичен за нашия край. По исторически данни е използван заради високия рандеман - високото съдържание на сок. Сега става все по-актуален заради факта, че се обръща повече внимание на местните, на традиционните сортове, да се покаже автентичността на всеки регион, коментира директорът на ИЛВ. 

В рамките на открития ден ще бъде представена и изложба с над 50 вида десертни и винени сортове грозде. Друг акцент в открития ден е представянето и дегустацията на вина от сорт „Гъмза“, предоставени от осем винарни. На място ще може да се опита и сладолед от вино, който бе атракцията в миналогодишното издание на винения фестивал в Плевен. 

Сред гостите на открития ден в ИЛВ ще са заместник-министърът на земеделието и храните Янислав Янчев и главният научен секретар на Селскостопанска академия доц. д-р Деница Сербезова. 

Както информирахме, от 29 до 31 август в Плевен ще се състои Фестивалът на виното и фермерските деликатеси Time for wine. Освен продуктите на винарни и производители на месни и млечни деликатеси, програмата включва концерти, работилници, демонстрации на специфични техники за готвене с вино и други.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 25 Декември (Четвъртък) и следващите дни
През следващото денонощие ще бъде облачно и с повсеместни валежи, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология. През нощта дъждът в северозападната част от страната, П ...
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция, а за леки коли - на границата със Сърбия, съобщават от "Гранична полиция"
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на граничните пунктове с Турция "Капитан Андреево" и "Лесово", а на границата със Сърбия - на вход за леки автомобили на "Калот ...
През изминалото денонощие в страната са ликвидирани 58 пожара, няма загинали и пострадали
Противопожарните служби в България са реагирали на 99 сигнала за произшествия и са ликвидирали 58 пожара през изминалото денонощие. Няма загинали и пострадали, съобщиха на сайта си ...
Васил Терзиев: Отиващата си 2025 г. беше предизвикателна, но добра година
Бих определил 2025 г. като предизвикателна, но добра година, в която успяхме да отбележим значителен прогрес в много направления, заяви в навечерието на коледните и новогодишни пра ...
Коледарски състави, базар за традиционни ястия и празнична програма ще съберат жители и гости на Казанлък на централния площад
Празник за малки и големи ще се състои днес на централния площад „Севтополис“ в Казанлък, съобщиха от местната администрация. Денят ще започне с посрещане на коле ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Танцуващите коледари от Ямбол пазят и съхраняват уникалната за България традиция на коледарския буенек
На Бъдни вечер и Рождество Христово коледарите в Ямбол съхраняват и пресъздават уникална за България традиция – коледарския буенек. Те не само пеят обредни песни и благославя ...
Коледна пясъчна скулптура на Богородица с Младенеца, направена от 10 тона пясък, краси центъра на Бургас
Пясъчните скулптори Реми и Пол Хогард отново дариха бургазлии и гостите на града със своето изкуство, като създадоха уникална пясъчна скулптура за празниците. Тя се намира до Градс ...
Традиционното велосипедно шествие „Коледа на колела", организирано от велоклуб „Илчов баир", се състоя в Шумен
Традиционното велосипедно шествие „Коледа на колела" се състоя в Шумен. То бе организирано за поредна година от велоклуб „Илчов баир". Включиха се колездачи с коледни а ...
Прогноза за времето на 25 Декември (Четвъртък) и следващите дни
През следващото денонощие ще бъде облачно и с повсеместни валежи, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология. През нощта дъждът в северозападната част от страната, П ...
Домашният социален патронаж в Харманли изпрати коледни пакети до 380 потребители
Общо 380 потребители на Домашния социален патронаж в Харманли са получили в седмицата за Коледа хранителни пакети от екипа на услугата, съобщиха от пресцентъра на общинската админи ...
Тикер в 16:14 ч.
На Бъдни вечер и Рождество Христово коледарите в Ямбол съхраняват и пресъздават ...
Начало На преден план
4905
Икономика

Фрапе с вино представят в Института по лозарство и винарство в Плевен

Фрапе с вино ще бъде представено и дегустирано днес в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен.То ще е сред акцентите в т.нар. открит ден, посветен тази година на червения винен сорт „Гъмза“.

| 28 Август 2025, 07:15 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Фрапе с вино представят в Института по лозарство и винарство в Плевен
Фрапе с вино представят в Института по лозарство и винарство в Плевен
Снимка © БТА

Фрапе с вино ще бъде представено и дегустирано днес в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен. То ще е сред акцентите в т.нар. открит ден, посветен тази година на червения винен сорт „Гъмза“. Това каза в интервю директорът на ИЛВ инж. Емил Цветанов. 

Във фрапето има мляко, но вместо кафе се добавя специална емулсия от вино, фибри и протеини. Тя е разработка на Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии в София, допълни инж. Цветанов. Ще може да се опита фрапе от "Гъмза", от "Пелин" и от още два сорта бяло и червено вино.

Инж. Цветанов подчерта, че фрапето може да бъде консумирано от всеки, тъй като в емулсията, с която то се приготвя, с изключение на тази от "Гъмза", има обезалкохолено вино.

Дори и при фрапето от емулсия с "Гъмза" количеството алкохол е доста малко. За една чаша от тази нетрадиционна напитка са нужни около 10 мл емулсия, в която около десет процента е виното, което е с 13 процента алкохол, т.е. то е далече дори от подправка, така че няма никакъв проблем, допълни ижн. Цветанов.

Той добави, че идеята е тази емулсия да се разработи като продукт, който да се продава и предлага в заведения. 

Откритият ден е част от програмата на третото издание на фестивала на виното и фермерските деликатеси "Тайм фор уайн" (Time for wine). Той ще започне с лекции за сорта "Гъмза".

Избрахме тази година този сорт, защото е типичен за нашия край. По исторически данни е използван заради високия рандеман - високото съдържание на сок. Сега става все по-актуален заради факта, че се обръща повече внимание на местните, на традиционните сортове, да се покаже автентичността на всеки регион, коментира директорът на ИЛВ. 

В рамките на открития ден ще бъде представена и изложба с над 50 вида десертни и винени сортове грозде. Друг акцент в открития ден е представянето и дегустацията на вина от сорт „Гъмза“, предоставени от осем винарни. На място ще може да се опита и сладолед от вино, който бе атракцията в миналогодишното издание на винения фестивал в Плевен. 

Сред гостите на открития ден в ИЛВ ще са заместник-министърът на земеделието и храните Янислав Янчев и главният научен секретар на Селскостопанска академия доц. д-р Деница Сербезова. 

Както информирахме, от 29 до 31 август в Плевен ще се състои Фестивалът на виното и фермерските деликатеси Time for wine. Освен продуктите на винарни и производители на месни и млечни деликатеси, програмата включва концерти, работилници, демонстрации на специфични техники за готвене с вино и други.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 25 Декември (Четвъртък) и следващите дни
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция, а за леки коли - на границата със Сърбия, съобщават от "Гранична полиция"
През изминалото денонощие в страната са ликвидирани 58 пожара, няма загинали и пострадали
Васил Терзиев: Отиващата си 2025 г. беше предизвикателна, но добра година
Коледарски състави, базар за традиционни ястия и празнична програма ще съберат жители и гости на Казанлък на централния площад
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Декември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Танцуващите коледари от Ямбол пазят и съхраняват уникалната за България традиция на коледарския буенек
Сфера
Коледна пясъчна скулптура на Богородица с Младенеца, направена от 10 тона пясък, краси центъра на Бургас
На преден план
Традиционното велосипедно шествие „Коледа на колела", организирано от велоклуб „Илчов баир", се състоя в Шумен
Местен фокус
Прогноза за времето на 25 Декември (Четвъртък) и следващите дни
В детайли
Домашният социален патронаж в Харманли изпрати коледни пакети до 380 потребители
В детайли
България предложи спешни доставки на мазут за Република Северна Македония заради затруднения в доставките на горива
Основна линия
Автомобили изгоряха при пожар в Русе
На преден план
Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба на БЧК
Контекст
Зимна грижа за най-уязвимите: Столичната община осигурява топла храна и напитки за хора без дом
Контекст
Жълт код за значителни валежи за седем области в страната издаде НИМХ, във Видин, Враца и Монтана дъждът ще премине в сняг
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.